My Cupcake's

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 25, 2010

Antitrust & Competition Law Training

Pe kebenda tu? Ha ini adalah salah 1 training yang wajib diambil oleh Fraud Team in Shell. Mula-mula kene baca Chapter 1-4..Lepastu kene ambil exam. Soalan de 20 jer tapi kene score 80% !!!!.. So kene salah maksimum adalah 4 soalan saje...hehehehehe
Soalan punya lah susah melibatkan undang-udang dunia..tapi saya terpaksa juga dengan hati yang berat menjawab dengan penuh berhati-hati. Nak tau tak contoh soalan? Contah lah ye...Siti Co based in Malaysia dan mahu mengembangkan bisness di USA...Siti Co telah Joint Ventures dengan FAW Resources di Italy. Apabila Siti Co melanggar undang-undang di USA, adakah FAW Resources turut terlibat? dan berapakah fines yang dikenekan terhadap Siti Co? Undang-undang negara mana yang harus Siti Co terima hukuman? Apakah pula nasib FAW Resources?...
Hahahaha..korang fikirlah sendiri jawapannya...kalo korang pandai sila jawab di comment kat bawah ni...Saya nak tengok kepakaran korang menjawab..hehehehe
Exam yang pertama saya gagal...cuma score 75% jer...tapi dengan hati yang bersemangat tak mahu gagal saya retake the exam...Finanlly I pass the exam..I'm score 80%...cukup-cukup makan but it's impress my feeling...bangga beb ^_^



Thursday, March 18, 2010

Apa yang penting, Apa yang kurang penting...



Fuh!!!...lega?? entah la ape perasaan saya sekarang ni...rasa tenang? tapi for the next time i will make sure not do like this again....feeling guilty very much..

Tadi bebicara secara hati ke hati bersama suami tersayang...dalam hubungan yang terjalin tak kisah lah antara parents & anak ke..kekasih ke...sahabat ke ataupun orang asing kita seharusnya jujur dan saling memahami. Saya berharap hubungan saya ini tiada apa yang diselindungkan walaupun sekelumit cuma kerana saya takut oleh kerana sedikit itu lah boleh jadi hubungan yang indah ini menjadi beku bak kutub selatan...sejuk...degree -0.001 ha...siapa nak jawab nanti?...bila dah jadi macam tu nanti sibuk lah cari jalan penyelesaian itu lah ini lah...haa...lagi satu saya tak suka orang percaya dengan bomoh ni...minta dijauhkan lah diri saya dengan perkara munafik ini...

Apa yang memotivasikan saya hari ini dan apa yang saya belajar hari ni ialah take note...list kan perkara yang penting dan yang kedua penting...mana yang perlu dan mana yang boleh ditangguhkan buat sementara waktu...so dikemudian hari kita tak akan tersalah percaturan hidup...ceh...ada faham ke apa yang saya nak sampaikan ini? maksud saya contohnya dalam hal kewangan beli apa yang perlu dan ketepikan dahulu yang kurang perlu/penting diwaktu ini...sediakan sedikit wang simpanan... mana tau esok lusa kereta masuk bengkel ke...anak sakit ke..bla..bla...

bla..bla..bla..dan bla..bla...bla...dah la we stop here...nanti lagi mearpu saya merepek itu..ini..Ingat kawan-kawan fikir dulu dalam membuat sesuatu supaya kita mendapat manfaat dikemudian hari..
Chow chin chow!!

BUCUK saya ^_^



Percutian terakhir saya bersama housemate + classmate tersayang..


Trip to Genting 2004???


Gaya lagak cam model...kui..kui..kui...



Ejad...muke kau separuh jerk!!!














Friday, March 5, 2010

Halal Haram...makanan harian kita

Sedar tak sedar rasanya kita mudah memperlekehkan apa yang kita ambil buat tubuh badan kita.
Saya dapati terlalu banyak hidden agenda dari pengeluar/pengedar bukan Islam di Malaysia ni yang sengaja menipu secara terang-terangan ataupun tidak. Ini adalah pendapat saya saja..Terpulanglah anda sekalian kisah ataupun tidak..Bagi saya mereka tidak tahu atau tidak faham definisi sebenar makna HALAL itu...jika tiada BABI maka makanan itu dikira Halal...

Ya...kita semua tahu sebagai umat Islam kita diharamkan untuk memakan binatang ini kecuali dalam keadaan darurat sahaja...tapi jika dibayangkan kita berada di dalam keadaan darurat...mampukah kita ini menelan walaupun hanya secebis dagingnya?...tak terlintas difikiran dan yang pasti saya memang tak mampu membayangkan keadaan itu..Kenapa yea kita tidak boleh makan binatang ini? Apa yang saya tau binatang ini sejenis yang pengotor...jadi ia boleh membawa pelbagai penyakit...contohnya penyakit JE...lagi satu maaf saya nak cakap mereka yang mengambil terlalu banyak makanan dari binatang ini pasti badanya bau hanyir...

Ok...teruskan pada topik utama..bukan binatang ini yang saya nak persoalkan..saya nak cakap tentang makanan yang berada dipasaran sekarang ni....sungguh melambak-lambak bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan...ok berfalsafah sikit...Benarkah makanan ini HALAL? Pastikah kita?

Oleh itu saya telah amik inisiatif utk menjadi ahli kepada produk HPA iaitu dijamin HALAL pengeluarnya. Saya cuba mencari sesuatu yang HALAL buat diri saya kerana takut terlibat denga perkara tidak halal la pula...kenapa HPA? Mencari yang HALAL itu wajib bg kita sebagai umat Islam...lagipun tak salah kalau kita menolong pengeluar Islam ini mengembangkan ekonomi Islam di serantau ini agar umat Islam tidak dipandang lemah. Ekonomi Islam perlu kukuh agar tidak ditindas.

Marilah kita beramai-ramai menyokong produk Islam!!!