My Cupcake's

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 30, 2010

DiGi iPhone 4 Real



~Lalalalalallalalaallalalaa~
Andainya engkau ku miliki...terdahulu...sebelumnya..aa.aa.aaa
Andai ku curah...rasa hati..ee..ee..
Mungkin kini kukan tenang disamping mu...
(aku cinta pada mu -ct Nurhaliza)
^^

See...Nun dah bernyanyi riang dah..TERGODA...MENGGODA...
Aduss...tolong menahan diriku ini dari terus berangan...jonget angan tak sudah-JayJay
uhuk...uhuk..uhuk..
ape nak jadi nih??

Murah tu...serendah RM58/month jew...tak ada 'hidden' charges tau.tak ada extra charges selepas kuota bulanan habis....percaya lah..sebab
Sebelum ni Nun dah pernah pakai line Postpaid Digi ni..memang berbaloi-baloi tau..
Puas hati sangat dengan servis charge Digi..sekarang nie? ekonomi meleset la..so skunk ni memang nak mintak sangat-sangat iPhone4 ni...hehehehehehehee..biar papa asal bergaya (tp tidak berhutang)

Mana nak cari RM58/month tu beb..Digi jew ada tau untuk 2 tahun berturut-turut tuu...
WOW!! lama tuuuuuuuu boleh terguling-guling mcm movie Hindustan tau..hehehehe
Lagi bagi PERCUMA call,SMS & MMS kepada Supplement Lines...Lagi nak ape lagi?? U all nak ape lagi dari Digi?? macam-macam boleh...tak percaya pergi sini.

Ok...Nun nak sambung nyanyi..meh ikut..
pss: suara yg tak sedap tu tolong nyanyi pelahan-pelahan ye...sebab skunk ni musim hujan takut KL banjir pulak ^^

~Betapa ku cinta padamu...Katakanlah kau cinta padaku ..uu..uu..uuu~

-END-

Wednesday, September 29, 2010

DiGi iPhone 4 Play

For sure application kat iPhone ni tip top seh...
Dah nama pun tepon yang terhangat dipasaran rite?
Wah...apa yang paling Nun suka dengan application iPhone ni ye?? Hmm...tak tau la sebab macam-macam ada...Fun &Games, Music, Travelling, Cooks and etc la..
U all google la...nanti jumpa la application iPhone ni..sebab Nun pun google..hehehehe
Belum penah pakai iPhone pun...pegang pun tak penah lagi...so berharap la ni yek :P


Yang paling mengujakan diri ini ialah application for Cooks..
Sebagai wanita...walau dimana jua kita berada dapur juga la muka kita ni ye..
Nun suka masak...suka baked cupcake, cake & Coklat.
Best2...ada application macam ni senang la nak masak dan deco/design cantik2 cake/coklat Nun nanti...sebab sekarang ni Nun bercadang nak bisness dalam bidang ni...alololololo...
Hm..begitu mudahkan...just click-click je di iPhone tu nanti dapat lah..tak perlu la nak pergi kedai buku untuk dapatkan resepi/deco/design yang terbaru...penat la...nak start kereta (sebelum kuar umah misti berdandan dulu) ..drive ke tempat yang dituju...jam lagi...bla..bla..bla...banyak expenses tu.....


Wah gitu!!Siap ade serving calculator ...so kalo nak buat party ke nanti...just click-click je jemari manisku ini di iPhone idaman...

wah...dah tidak sabar sebenarnya ni...nak juga!! nak juga!!!

Doakan byk2 lah ye :p







 

ChurpChurp


Eh...ade blue bird la...comelnye kan..kan..kan..(Sila anggukkan kepala anda -tanda setuju ^^)
Wah..apa pula ChurpChurp ni? Tak tahu ke? Nak tahu tak? Apa nak tanya banyak soalan? Eh..jangan tanya kat Nun...Nun pun baru jew tahu..hehehehehe..tapi dah buat research sikit lah...
Persoalan tentang ChurpChurp leh pegi kat sini

ChurpChurp ni medan pengiklanan di Twitter. Boleh mendatangkan earning jugak la..macam Nuffnang..sebab mereka ni 1 company.
Saranan Nun kalau U all semua dah ade Nuffnang so kene juga lak ada ChurpChurp ni.
Hm..sambil menyelam sambil minum
air lah yea ^^. Tapi kene ada account Twitter dulu tau.

* Contoh terbaek (bagi Nun la) yang aktif di Twitter sambil menjana duit ngan ChurpChurp


-END-







Monday, September 27, 2010

iPhone4 untuk saya


Wah...besh2!!
I want this...plss give it to me ^^
Alahai...gedikkknyer saya ni nak iphone4 lak..
Saya nak...kamu nak tak? tak nak?? eleh tipu la tu..
lantak lah..kalau korang tak nak...saya nak juga..
mesti best..

iphone4  ni best tau sebab ni tepon pintar...macam-macam features ada dan yang paling best mestilah GPS nya...senang nanti tak de lah saya sesat bila memandu sorang-sorang...
dah la nipis dan ringan..perh!!!
BEST sgt-sgt lah

^^



New Member Icon

http://3.bp.blogspot.com/_DMBSkGbcBUw/TJwZkxFxaaI/AAAAAAAAABs/gLdRzzdIQQo/S250/thumbnail.jpg

New Member Icon

http://4.bp.blogspot.com/_kofci0KKfBY/TJwBkWZ9loI/AAAAAAAAACg/k3qgB07eSfY/s1600/3382816956.jpg

New Member Icon

New Member Icon

http://3.bp.blogspot.com/_RE0NV_KETbs/TJxG8z0rL6I/AAAAAAAAACc/MRn88HWxhW8/s1600/toyolredeye.jpg

New Member Icon

New Member Icon

New Member Icon

http://4.bp.blogspot.com/_v5qy86WXxwY/TJwI8_kCgQI/AAAAAAAABCY/7rgx7A6ZsBI/s1600/me.bmp

Friday, September 24, 2010

♥ My Personality ♥


This is my avatar ^^

Because I'm a girl...
( exactly beautiful women - Nun puji diri sendiri ok..kalo x suke sudah)

 I ♥ Fashion

I ♥ Make Up

 I ♥ Pink

 I ♥ Heels

 I ♥ Shopping
( Spend time with money?? - love it!)

I ♥ Flower
( especially Orked )

I ♥  myself & family

How about you? Lets think and talk (^_^)


* Acctually this is my assignment 1 from myred eyes*


-END-


Wednesday, September 22, 2010

Ingin meningkatkan trafik & Nuffnang?


caket mate kew?? alolololo comel gak pic kartun ni -_-''

Nun nak jadi jutawan....korang nak jadi jutawan gak tak?
Jutawan pe? jutawan blog leh tak? hahahahahahaaa...tapi macam mana nak dapatkan trafik yang tinggi di blog ye?hmm..hm..hm..
En.Nizam Omar ada buat program yang diberi nama myred eyes. Myred eyes  ni bertujuan untuk membantu blogger2 meningkatkan traffic ngan nuffnang, so tanpa berlengah lagi Nun pun nak cuba lah..mana tau rezeki jutawan Nun disitu...wakakakaakah .(poyos tul la aku ni!!adusss...adusss)

Korang nak join tak? Cepat-cepat lah pi jenguk blog En.Nizam sebab hanya 100 penyertaan jew...sape cepat dia dapat

*wink*


-END-





 
 
 
 

Tuesday, September 21, 2010

JAKIM tarik sijil Halal QBB Pure Ghee

Dunno wat to say.
Dah jadi darah daging kita semua pun...Tapi Alhamdulillah, JAKIM peka dan alerts mengenai product ni. Nun dah tau perkara ini since June 2010 di PBC HPA, Gunung Ledang, Johor. 

Minyak sapi ni ade mengandungi lemak BABI. Minyak sapi ni cukup popular dikalangan mereka yang gemar makan nasi beriani, nasi tomato, kueh raya...hah...jangan cakap ada dikalangan korang yang nak megelat cakap, aku tak makan mende ni semua...tampo kang...hehehehe...gurau jew..lak tak pasal..

Oke, Nun dapat sumber ni melalui email dari rakan sekerja...siap ade pengesahan lagi sebab bila Nun semak di laman web JAKIM...SAH!!!...memang SAH!!! JAKIM dah tarik balik Sijil HALAL minyak sapi ni...Nun ada cakap dekat teman-teman & saudara-saudara terdekat tapi mereka tak mahu percaya...sedih...sekarang ni tolong lah jadi muslim dan muslimah yang menjaga darah daging kita dari sumber haram ini....

Nak story mory sikit, oke bukan Nun nak kutuk ke, nak menjatuhkan maruah orang or watever lah...nak kongsi cerita kawan adik(Nurul Aien) tentang rakan sekerjanya yang begitu naif sekali tentang halal haram ni...sungguh sedih bila Aien cakap dia tu cuma tau BABI tu tak boleh makan...so daging Babi jangan sesekali telan masuk ke tubuh badan kita...maka dengan bangganya dia cerita tidak kisah makan di kedai-kedai bukan muslim yang tiada sijil halal. Dia kata tidak order BABI!!! Kalau dia mintak mee soup yang isinya adalah daging BABI ni, dengan selamba jew dia akan keluarkan daging2 ni sehingga habis, dia akan cakap oke no more pig in my bowl... dah tu dia makan la mee soup dia tu...Kalau moden sangat pun jangan lah bodoh sangat betul tak?

Baca, Pahamkan dan Renung2kanlah..silap siapa?

JAKIM mengambil keputusan untuk MENARIKBALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuatkuasa 26 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



-END-


Friday, September 17, 2010

Nun Beraya di MUO ^^

SELAMAT HARI RAYA ^^

~MAAF ZAHIR & BATIN~

Hari ni dah masuk ke 8 Syawal..Belum puas beraya lorr...Nun nak raye ke semua rumah sanak saudara tapi masa begitu jelous diri Nun.huhuhuhuhuhu...keje..keje..keje..Tapi, Alahamdulillah kerana atas izin dan kurniaan-NYA Nun dapat sambut Raya kali ni dengan penuh kemeriahan biarpun sederhana..Tahun ni beraya di Muar, Johor. BEST sgt2 :)) Ada mak, abah, abg zul +f amily, zamri + family,Aien,Nora,Put3,Faezah and adeq2 kesayangan..Meriah sungguh. Tahun ni semua adik-beradik Nun ade berkumpul...suke...suke...suke...ha nampak tu berapa kali suke, itu maknanya Nun memeng suke sgt2...hahahahahahahaha

Malam raya sibuk memasak untuk juadah di pagi Syawal..Nun masak rendang daging, ayam masak merah (Ayam Organik HPA), Sambal Kacang, Ketupat, tapi kuah lodeh mak masak di pagi Syawal..

Banyaknyer juadah di atas meja ^^
Oke, memang sejak kecik2 dulu dah jadi tradisi mak akan hantar juadah ke rumah jiran2, so jiran pown akan balas balik masakan diorang...so kiranya pagi Syawal tu mmg terlalu banyak makanan hingga tak tertelan.

Tapi sedihlah tiada gambar bersalaman pagi tu, masing2 sibuk...aduss!!!
Tak pe lah yang penting Nun dah bermaafan diantara kami semua ^^. Biasalah gaduh tu mmg gaduh, tapi disebabkan kami ni satu keluarga maka kemaafan itu umpama mudah saja.

Oke, Nun terlalu banyak makan, banyak jalan, banyak memasak, maka lemak pun semakin banyak..perlu ditapis sebelum bertandang ke open house pulak. Tapi tak tau nak buat macam mana mungkin nak ganti puasa di bulan Syawal ni. AMIN.


makan...makan...dan makan...


Raya ke-2 @ umah Awe


Puteri @ nak amik UPSR tapi raya tetap raya



Raya ke-3 @ Segamat


Abah Cayang ^_^


Hubby dah kepenatan, tak mo bergambo tapi Nun snap jew..pedulik pe..
hehehhehehe


rumah sape ni?? x kenal... umah kawan abah @ Segamat



Saya SAYANG mak saya ^^


Muke kami tiga beradik sama kan..kan..kan.. ^^


Dipagi Syawal with Aien


*kualiti gambar tidak memuaskn tunggu hingga Nun upgrade HP dulu baru leh compaint yek

-END-

Friday, September 3, 2010

Buku

Sape suke bace buku?? Angkat tangan!! me..me..me..yeah!! suke...suke.. ^^
Oke pix ni I tengah argue ngan nenek...nak beli ke tak nak..huhuhuhu..ponink2...duit tak de adei!!

Yeah!! muka puas hati setelah besilat lidah...akhirnya nenek nak borong Buku banyak2 tapi I cume temankn saje...huhuhuhu tak pe dah nak raye nak save budget -__-''

Walaupun tidak mengeluarkan sesen pun tapi I dapat free magazine SENI HIAS...Hahahahaha..ceronok sakan ^^... nenek yang kuar wet banyak bengang...

Nak peluk cium MPH la...eh..tak leh...pose so kene tahan nafsu ^^...moyang turut nak posing gak...huhuhu

Gambo2 atas tu intro jew... Sempena Hari Kemerdekaan Yang ke-53, MPH Bookstore telah buat karnival  jualan murah kat Kelana Jaya, Petaling Jaya. Dekat sangat ngan opis so ape lagi lunch time je terus angkat kaki..time puasa ni penat la duk opis jew...dah lah sejuk...tido? tak mo la sebab tak suke tido kat opis...I bukan pemalas oke..

Best la datang sini, sebab kat sini ade buku-buku yang best2 dan discount sehingga 70%, buku yang paling murah dijual serendah RM2 je...Karnival ni bermula 30 August 2010 hingga 5 Sept 2010. so sempat lagi kalo nak datang sini...hujung minggu nanti kalo dah boring kat rumah tu leh la datang sini k..^^

CORAT_CORET KEJADIAN

Excited sungguh..panas pun panas lah...jalan kaki jew


Perjalanan yang menggumbirakan


Nak beli novel ni boleh tak?? I peminat Twillight no.1 lorr~~


hm...nak beli ke tak?? ponink...toink...toink..


Nenek beli banyak novel....wooo...RM62.35 je...kalo tak de discount pasti dah RM100++..
suke!!! suke!!


Biarpun ade discount, nenek tetap tak puas hati sebab wet gaji kuar..hehehehe


Ini resit pembelian.
Segala urusan jual-beli dah selesai.

Dah shopping..pose sikit ^_^

Yeah!! tak beli ape2 tapi dapat Playdoh untuk Qhael...hahahaha..kenyit mata sikit dapatlah...ops!

Perjalanan pulang yang mengumbirakan..tapi moyang ni relaks jew..

Jeng...jeng..jeng...baru sekerat jalan telah berlaku 1 insiden...ape?

kasut moyang tercabut @ putus...


tu dia...tak pe moyang mmg dah jangka perkara ini akan berlaku maka moyang telah bawa gum gajah siap2...stylo la moyang...wa respect sama lu ^_^



gumbiranya dapat berjemur...wakakakakah!!


oke...saje je letak pix yang tak de motif ni~~

p/s: Membaca itu gedung ilmu yang tak ternilai, rajin2lah membaca tidak kira apa jenis buku.Penting untuk dibawa ke masa hadapan ~sigh~

-END-

Thursday, September 2, 2010

Kod Babi Pada Makanan – Penting Untuk Umat Islam


Aduss!!! Information ini penting pada kita!!! Pernahkah kita terfikir apa yang telah masuk menjadi darah daging kita dan krim apakah yang kita salut dikulit mulus kita?? Ya Allah, selama ini I leka dan tidak ambil peduli langsung tentang semua ini...malah I tak pernah sedikit pun terlintas difikiran sabun mandi I rupanya dari sumber yang amat2 menjijikkan!!! Mungkin kerana I begitu yakin dengan negara kita, negara Islam maka segala product2, makanan2 di pasaraya @ tepi jalan tu HALAL!!! Kesiannya I jadi manusia yang tidak aware...sedih sungguh!!

Ambil berat sikit lepas ni kalo nak telan semua benda didepan mata...bila dah aware sedikit baru perasan kod-kod ni melambak di label2 junk food kegemaran T_T...sedih lor~~ agak2nya dah beranak pinak cacing Babi ni dlm pewutku~~

Oke...ni cut & paste sebijik macam yang I jumpa kat Internet..I rajin belek2 tenet tuk tambah pengetahuan.


(Artikel ini telah diedit sedikit untuk memudahkan pembacaan- ummuabbas)
http://keranacinta.wordpress.com/2008/01/26/kod-babi-pada-makanan-penting-untuk-ummat-islam/

Oleh Dr.M. Anjad Khan

Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & amp; Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua barang, makanan dan ubat-ubatan.

Produk apa pun yang akan dipasarkan oleh suatu perusahaan, produk tersebut harus mendapat izin terlebih dahulu dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut bahagian QC. Oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.

Banyak daripada bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141 . Awalnya, saat Syeikh Sahib menemui bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang pakar dalam bidang itu. Orangtersebut menjawab,

“KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.”

Jawaban tersebut menimbulkan rasa curiga buat Syeikh Sahib. Kemudian dia mula menyelidiki kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum muslimin di dunia.

Hampir seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42000. Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lain. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.

Yang menjadi pertanyaan sekarang; di manakah lemak-lemak babi tersebut? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM. Kemudian badan babi tersebut dipusing untuk membuang lemak. Kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.

Mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil. Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan. Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan dan ubat-ubatan dicantumkan pada kemasan.

Oleh kerana itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut. Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.

Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan untuk sampai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya mengalami kerosakan akibat terkena air laut.


Kemudian mereka punya idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Saat berita mengenai lapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan muslim dan beberapa vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera – tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara (civil war).


Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan catatan lemak babi dalam kemasan dengan mencatat lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970-an mengetahuinya.

Saat pengeluar produk ditanya oleh pihak berwajib dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya ialah lemak tersebut adalah lemak sapi (lembu) & amp; domba, meskipun begitu, lemak-lemak tersebut masih haram bagi muslim kerana kaedah penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak menurut syarak. Justeru itu produk dengan label baru tersebut tetap dilarang masuk ke negara-negara Islam.

Akibatnya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke negara Islam, di mana laba pasaran ke negara Islam bisa mencapai jutaan dolar.

Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & amp; ubat-ubatan lainnya.


Semenjak produk – produk tersebut di atas banyak di konsumsi [penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)] oleh negara-negara muslim, kita sebagai orang Islam tidak terkecuali  sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu, kekerasan dan seks bebas.

Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan merujuk dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikut

ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari kerana produk dengan kod-kod tersebut di bawah ini mengandungi lemak babi.


E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,

E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430,

E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,

E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,

E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.


Menjadi tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti syariat Islam dan juga menghebah informasi ini kepada saudara kita.

Lepas ni nak makan sedap2 kene amik tau dulu source nya dari mana T_T''. Tgk pic ni , amboi2 gumbira sakan makan ye..iyo lar...sodap tu~~

~sigh~

 

-END-